/ iStock/Getty Images
7 зрелостници имат по 3 пълни шестици, едно момиче от СМГ - цели 4
По-добри резултати на матурите отчете МОН тази година - повече били шестиците по български език и по-малко - двойките. Средно зрелостниците от Випуск 2020 са докарали нивото си по български език и литература до добър 4,20, отчетоха от ръководството на просветата.

13-14% са общо отличните оценки на БЕЛ тази година срещу 10% през 2019 г., похвали се министърът на образованието. По математика абитуриентите са получили по-високи оценки, спрямо родния си език, а именно много добър 4,84.

Има един зрелостничка от СМГ, която е абсолютен рекордьор - с 4 пълни шестици след явяване на две задължителни и на две незадължителни матури по химия и биология, 7 зрелостници са с по три пълни шестици - сред тях са две момичета от Сливен, възпитанички на Езиковата и Природоматематическата гимназия.

73-ма дванадесетокласници са с по 2 пълни шестици, а общо 4525 абитуриенти имат по две отлични оценки. Слабите оценки са по-малко, няма зрелостник с нула точки на двата изпита.

Класацията на училищата, чиито възпитаници са постигнали най-високите резултати, се води традиционно вече от Първа немска гимназия в столицата.

Ето и Топ 10 на школата по резултат на двете матури:

91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ - среден успех от 5.70 и 5.75.

73 СУПЧЕ „Владислав Граматик“ – 5.63

Американският колеж - 5.59

164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес – 5.56

Частната профилирана гимназия „АК-Аркус“ във Велико Търново с 5.49

СМГ – 5.48

Френската гимназия и Немската езикова гимназия „Гьоте“ - 5.45

Първа английска гимназия – 5.44

Езикова гимназия „Пловдив“ – 5.43.


Очаквано повече са залягали над уроците момичетата - те доминират в класацията по петици и шестици пред момчетата, които взимат превес по-надули в таблицата по оценки.

Министърът на образованието обаче отчете, че скалата на за мерене на представянето на зрелостниците не е добра и ще бъде променена след година.