Вигенин: Българите не са просяци във Великобритания
Вигенин: Българите не са просяци във Великобритания / снимка: БГНЕС, архив

Българите не са просяци във Великобритания, те не експлоатират социалната система, напротив те допринасят със осигуровките си много повече за британската икономика, заяви външният министър Кристиан Вигенин пред бТВ.

Има цялостна тенденция към нарастване на евроскептицима и ксенофобията в Европа, не само във Великобритания , подчерта министърът. На Острова има една партия, която успява да натрупа популярност от това, а правителството е било принудено да обяви мерки, за да покаже, че предприема конкретни действия и да преодолее страховете на британците.

За тези, които се занимават с по-ниско платена работа, всъщност са проблем не за Великобритания, а за България, защото те не са тук у нас да извършват такава работа, твърди Вигенин.

„На британското правителство му се наложи да отговори на тази кампания вътре в страната. Затова и част от мерките са свързани със социалната система на Острова. Друга част, които предстои да обсъдим, може да се приемат като дискредитационни”, подчерта българският министър. „Смятам за неудачно част от мерките да се свързват с датата на отваряне на пазара. Това насочва настроения срещу българи и румънци. Тези предупреждения може да създадат настроения директно срещу българи и румънци и към тях да има дискредитационни мерки”, добави той.

Вигенин обаче подчерта, че България не може да се намесва в тази кампания, а би трябвало умерените сили във Великобритания да вземат отношение и да повлияят. „За съжаление в центъра на тази кампания чуваемостта за нашата позиция е много ниска. Затова търсим и пътища чрез европейската подкрепа да влияем”, поясни Вигенин.

Той смята, че в началото на годината ще се види, че българите и румънците не са заплаха за британския пазар на труда, но след това очаква нова вълна от ксенофобски настроения. „Не бива да допуснем антиевропейци и ксенофоби да нахлуят в Европейския парламент”, заяви българският дипломат.