Автомобилният ас, рали пилот, преподавател и експерт по пътна безопасност доц. Димитър Илиев направи подробен видео анализ на трагичния инцидент с автобус на магистрала "Струма", при който загубиха живота си десетки хора.

Стъпка по стъпка той се поставя на мястото на шофьора, за да добие представа по какво се е ориентирал при инцидента. Трагедията на магистрала „Струма“, която разтърси България и Северна Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Човекът е пътувал през нощта и то при дъжд, а тъй като инцидентът е станал в ниската част, е много вероятно да е имало и мъгла. При такива тежки метеорологични условия знаците и маркировката са ключови за ориентацията на водача в пространството", посочва доц Илиев. 

Той проследява внимателно и последователно пътя, като рамкира недостатъците. Първоначално той описва ускорителната лента от вход към магистрала с двойна непрекъсната линия и знаци за ограничение на скоростта от 120 км/ч.

"Продължаваме да търсим други знаци, като очаквам да видя знак за отбивка, за място за отдих или за чешма. Задължително е на 500 м преди подобно съоръжение да има оповестяване за зоната за отдих. Следващото, което забелязвам, е, че ускорителната лента приключва и тя вече преминава в аварийна, като непосредствено след нея забелязвам табела за винетка. Т.е. до момента водачът на автобуса все още не е наясно, че предстои такова място за почивка. Много скоро след това, обаче, аварийната лента свършва и внезапно преминава в прекъсната линия, което чисто логически би означавало, че магистралата става в три ленти и като всеки шофьор, който спазва правилника за движение, човекът най-вероятно е минал в най-дясната лента. Почти веднага има и табела, която, обаче, също не предупреждава, че предстои отбивка", обяснява подробно доц. Димитър Илиев.  След трагедията на „Струма“: Проверяват маркировката на пътищата у нас

По думите му, освен лошата видимост в дъжда и слабата, изтъркана, несветлоотразителна маркировка, в далечината изведнъж се вижда и завой. 

"Това допълнително крие отбивката и затруднява водача на автобуса да забележи. Много интересно тук се появяват останки на двойна непрекъсната линия, която обаче в условията на трагичната нощ трудно би могла да бъде забелязана, особено ако отсреща се движи автомобил на фарове. Единственото нещо, по което се ориентираме къде сме на пътя, е размазаният силует на мантинелата вдясно от нас, чиито светлоотразителни елементи са в окаяно състояние и отдавна са загубили своя ефект. Буквално на самия изход пред него изкача предупредителния знак "място за отдих" и стотни от секундата след това неясна маркировка с разделителен знак  Г11 и С6.3, което, обаче, се оказва точно пред него. Трудно забележим заради рекламна лепенка, намаляваща светлоотразителния му ефект", посочва още експертът. 

Ето какво е останало от опожарения автобус на „Струма“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според него оттук нататък инцидентът е неизбежен, като шофьорът прави опит да избяга наляво, но помитайки мантинелата, най-вероятно причинява щети на автобуса, от типа на спукана гума, спукани бутилки маркучи на въздух, нужни, за да работят спирачките и съответно се стига до възпламеняване. 

"Представете си колко прецизна може да бъде маневрата му със спукана гума и без спирачки", посочва автомобилният ас.