/ БГНЕС
"Не очакваме вълна от фалити. Това с вълната от фалити го чувахме на няколко пъти през изминалата година. Не се случи и не мисля, че ще се случи и тази пролет". Това каза на брифинг зам. министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. На него той представи финансовите и фискалните резултати за изминалата 2021 г. и прогноза за финансовата 2022 г.

"Разходната част на бюджета тази година беше вдигната 2 пъти. На последното заседание на Министерски съвет бяха направени няколко преструктурирания - най-вече в енергийни помощи. Направили сме справка и за разходната част на бюджета. Очакваме до края на януари бюджета за следващата година да бъде внесен в НС", заяви Василев. 

Според него практиката с решение на МС да се преразпределят непрозрачни пари не е добра и трябва да бъде силно ограничена.

"Вървят разговори с Европейската комисия във връзка с Плана за възстановяване. Бяха уточнени позициите по глава Енергетика, където има най-сериозна нужда от допъплителна работа. Очакваме в средата на януари да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика", каза още Василев.

По думите му в момента правителството прави безпрецедентна програма за енергийно подпомагане за малкия и среден бизнес, общата стойност на която е над 1.5. млрд. лв.

Във връзка с високите цени на природния газ и евентуални компенсации за небитовите потребители, министърът допълни, че такива не се обсъждат на този етап.

"Помощ ще има обаче за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ", обясни Василев.