/ iStock/Getty Images
Народното събрание одобри правителствения план за изразходване на бюджетния излишък. Той бе гласуван единодушно с 201 гласа.

Допълнително до 750 млн.лв ще отидат в бюджета на ДОО за добавка от по 60 лв. месечно към пенсиите или сумите от пенсии на всеки пенсионер, считано от 1 януари догодина. Изплащането на допълнителната сума към пенсиите е за месеците от януари до юни 2022 г. Добавката ще е за всички пенсионери, независимо от размера на получаваната пенсия.

Отново заради преизпълнението на данъчните приходи Народното събрание одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. до 450 млн.лв. Те ще са за компенсация на високите цени на тока и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 г.

"2.5 млрд. бяха преразпредели с актуализацията на бюджета, но НАП и митниците продължиха работа по събиране на приходи. Така, че сега имаме още приходи от 1,2 млрд. лева", обяви пред депутатите финансовият министър Асен Василев.

Той обясни пред депутатите, че ако отхвърлят предложението на МС, сумата ще отиде директно за намаляване на дефицита.

"Предлагаме с парите да бъдат подпмогнати българските предприятия и пенсионерите в този тежък момент. Добавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите, което влиза в сила ще гарантира, че няма да имаме нито един възрастен човек, който ще остане под линията на бедност. А цената на електроенергията продължава да расте, така че бизнесът има нужда от помощ", аргументира се още финансист номер едно.

По думите му КЕВР са изразили готовност да бъдат направени промени в наредби, но за съжаление 3 месеца по-късно още не са направени съответните промени.

„Моят призив към Народното събрание е в максимални кратки срокове да бъде избран състав на КЕВР, за да може правителството да има партньор, с който да работи. Уверих ви, че ще има достатъчно фискално пространство в бюджета. Няма да се наруши стабилността на финансовата система в България“, подчерта Василев.

Хасан Адемов от ДПС от своя страна беше категоричен, че в Комисията по бюджет и финанси, както и в пленарна зала парламентарната му група ще подкрепи решението на кабинета.

„Става дума за чужди пари – това са пари, които се трансферират. Те трябва да бъдат събрани в набирателна сметка, която ще акумулира до 450 млн. в съответните институции. Това е направено, защото в Закона за публичните финанси се позволява тази финансова процедура. Иначе легитимният начин е съвършено различен – това трябва да минава през бюджета на държавата. Преди малко министърът на финансите каза, че от 25 декември минималната пенсия става 370 лв. Допълнителната ковид мярка от 120 лв. беше извън това, което е казано в законодателството. Оттам нататък – всички пенсии от 25 декември се актуализират, а не преизчисляват. Преизчисляването се прави на базата на нов осигурителен доход. Увеличаването на размера на пенсиите ще мине през осигурителния принос. Ние от ДПС години наред сме предлагали тази мярка. За голямо съжаление дотук не беше приета“, каза народният представител.

Любомир Каримански от ИТН пък допълни, че механизмът за разпределяне на средствата не е бил обсъждан в Комисията по бюджет и финанси.

От парламентарната трибуна финансовият министър информира депутатите, че очакванията са през февруари да има нов одобрен бюджет. "Нашата цел е до средата на януари бюджетът да бъде внесен в Народното събрание", заяви Асен Василев.