/ БГНЕС
"Можем да си позволим увеличение на пенсиите", заяви от трибуната на НС финансовият министър Асен Василев по време на обсъждане на бюджета на ДОО, предаде БГНЕС.

Той уточни, че средно за ЕС 12,7% от БВП се заделят за пенсии, докато България отделя едва 10,4% от БВП. ‘"Ние сме много под средната стойност, заделена за пенсии, така че можем да си позволим заделянето на такъв набор от средства‘", добави Василев.

Парламентът вече обсъжда законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Предлагат се промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременяват с 10 на сто. Увеличаване на максималния размер на получаваната пенсия също е заложено в актуализацията на бюджета. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера им.

Към мотивите на законопроекта е посочено, че пенсиите имат съществено значение за запазване на качеството на живот на хората след пенсиониране, тъй като за по-голямата част от тях те са единственият източник на доход. "В тази връзка усилията на правителството са насочени към тяхното повишаване. Тази цел обаче трябва да бъде съобразена както с финансовите възможности на бюджета на държавното обществено осигуряване, така и с основните принципи и възприетата законодателна рамка в областта на социалното осигуряване", аргументират се вносителите. 
БТА, БГНЕС