Светската власт не трябва да се намесва в църковната и във верските въпроси. От друга страна виждаме, че може би, намесата на руската държава в РПЦ и отношението им към нашия Синод. Това е много по-сериозно от заявлението, че Русия ни смята за вражеска държава. Това означава, че конфликтът се пренася на верска основа и се търси разкол в православието". Това заяви Васил Пандов, кандидат-депутат от ПП-ДБ по NOVA NEWS по повод позицията на Руската православна църква, че отказва съслужение с петима български митрополити, защото са участвали в църковна служба с представители на „разколнически структури” от Украйна. 

Московската патриаршия прекратява молитвеното си общение с петима български йерарси

„От много години знаем заявките на Русия, че славянската писменост е тяхна и те са я съчинили. Не е учудващо, ако се опитат да внесат разкол и в православието, за да постигнат техни цели. Рисковете са глобални за православието”, каза Пандов.

Той препоръча българската държава да е предпазлива в намесата си, "за да не следваме примера с Русия, за която няма разграничение между държавна политика и църква и ни напомня за едни години преди 1989 г. и нашата Църква”, допълни Пандов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня