Кремъл
Кремъл / iStock/Getty Images
Руската православна църква обяви, че прекъсва молитвеното си общение с петима йерарси от Българската православна църква. Светият Синод на Московския патриарх заяви невъзможност за съвместно богослужение с тях. Поводът според руската духовна институция е църковното служение на българските епископи с представители на „разколнически структури”, предаде NOVA.

Става въпрос за Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион.

Пеевски: Не приемам налагането на санкции срещу български духовници

Припомняме, че на 19 май в манастира Валукли в Истанбул вселенският патриарх Вартоломей отслужи литургия, в която взеха участие представители на Православната църква на Украйна. Сред съслужилите бяха петимата споменати български архиереи.

От Руската православна църква заявиха, че Константинополският патриарх Вартоломей продължава „да предприема действия, които са насочени към задълбочаване на разделението в православието”. От РПЦ припомнят, че през 2018 г. Синодът на Константинополския патриарх е заявил намерението си за създаване на единна автокефална православна църква на Украйна (ПЦУ), която не е призната от Руската православна църква (РПЦ). 

В отговор РПЦ прекрати общение с Константинополския патриарх.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня