/ БГНЕС
Върховният административен съд трябва да излезе с решение по делото за машинното гласуване. Процесът е по жалба на "Нова Република". Те смятат, че ЦИК дописва закона като предвижда гласуване с машини на вота на 26 март да има само в 500 секции. Според Нова Република достъп до този тип гласуване трябва да има във всички секции в страната, защото така пише в закона.

В съдебна зала от ЦИК обясниха, че има препоръка на ОССЕ, според която машинното гласуване трябва да се въвежда поетапно. От Комисията представиха и становище на ДАНС, според което, за да се гарантира сигурността на вота при машинно гласуване в 500 секции са нужни около 6 месеца.

От Нова Република са на мнение, че работата на ЦИК е да осигури изборите така, както са разписани по закон, а не да тълкува или дописва законите. За това и извън съдебна зала Мартин Димитров поиска оставките на членовете на Комисията.

Според него от 4 месеца е ясно, че у нас ще има предсрочни избори и за това време ЦИК е можела да организира машинното гласуване. От Комисията обаче контрираха, че няма как това да стане за толкова кратък период, тъй като е нужен специален софтуер за всяка секция. Освен това под въпрос стои и тълкуването на закона в частта, в която има секции на кораби, домове за стари хора или затвори.

Мартин Димитров обаче изтъкна и друг довод в полза на машинното гласуване - по-малко недействителни бюлетини.