Ваньо Танов започва работа със знакови уволнения
Ваньо Танов започва работа със знакови уволнения / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Ваньо Танов започва работа със знакови уволнения
74329
Ваньо Танов започва работа със знакови уволнения
  • Ваньо Танов започва работа със знакови уволнения

Новият стар шеф на Агенция „Митници" Ваньо Танов започва работа със знакови уволнения - предстои смяната на директорите на ключови митници с акцизни стоки като Пловдив, Варна и Бургас. Това призна Танов при първата си среща с медиите след встъпването си на шефското място. Днес станаха ясни и двамата му нови заместници - това са митничарите Божидар Алексов и Розалия Димитрова.

Ден след назначението си Ваньо Танов разкритикува работата на агенция „Митници" в периода, след като я напусна преди близо година.

„Бившият директор на агенцията просто не е управлявал. Той е стоял тук, за да подписва. Друг е управлявал вън и са прехвърляни задачите, като отговорността да носят началниците на „Митници" и по-надолу. Аз мисля, че една част от тях сами ще си тръгнат, защото резултатите им са ясни. Ако те не си тръгнат, естествено, че аз ще ги поканя да си тръгнат. Най-лошите резултати са в Бургас, Варна, Югозападна България. Там, където има акцизи, цигари, алкохол, горива, там са проблемите", заяви шефът на Агенция „Митници".

Танов отново повтори, че няма случай "Ало, Ваньо" и никога Бойко Борисов не му е нареждал да отменя проверки на „свои хора", а скандалът с Мишо Бирата е скалъпен от различни телефонни разговори:

„Да, чува се гласът от друг разговор за други неща. Събрано е. Такъв беше разговорът с Мишо Бирата. Извика ни с господин Дянков и каза: „Има оплакване, че митницата е тенденциозно". И Цар Киро да питате и той ще каже: „Митницата дойде и ме затвори, защото е тенденциозно". Всички сме живи хора, водим много разговори. Извадени от контекста. Защото всеки един разговор има някакво продължение и ако не са всички наредени... Защото аз съм бил човек в системата на МВР и съм се занимавал с тази дейност и съм познавал по дишането кога някой лъже и кога не лъже, знам и условните им договорки", допълни той.

Върнатият на поста директор определи състоянието на агенцията като ужасно, а приходите й - като трагични. След 24 часа на шефското място Танов направи апокалиптични прогнози за фискалното бъдеще на страната:

„Очакванията на хората за по-добър живот, за по-високи пенсии, не могат да се сбъднат, ако не се направи всичко възможно до края на тази година да се стабилизират нещата в приходната агенция. Всички служители сега, сменен е класификаторът, са пенкилер. Това се прави с цел. Защото ако аз съм на длъжност в Свиленград, на Капитан Андреево, не изпълнявам на началника си това, което казва, той на другия ден ще ме прати на... Те идваха бизнесмените и единият каза: „Чак сега разбирам колко много сме крали. Ние сме откраднали 90%, пък 10% сме дали на държавата. Как са ни търпели? Та този ръст беше от това, че бяха затворени кранчетата там, където течеше", каза още той.

Танов изчисли още, че Агенция „Митници" ще отбележи около 1 млрд. лв. неизпълнение на приходите към края на годината.