В четвъртък през деня валежите постепенно ще обхванат цялата страна - в Западна България ще са предимно от сняг, а в останалата част от страната все още от дъжд. Жълт код за сняг и поледици е обявен в 12 области предимно в Западна България.

Подготвени ли са институциите за задаващите се сняг и студ?

Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска. Синоптиците очакват, че в планинските райони в тези области ще завали сняг и ще се образува снежна покривка до 10 см, а през нощта срещу петък валежите ще се усилят.

Жълт код за сняг и поледици в 12 области за 5 януари

Тази нощ с усилване на вятъра от североизток ще нахлува студен въздух, съобщава NOVA. Валежите от сняг ще се усилят още и почти навсякъде ще се образува снежна покривка. В крайните южни и югоизточни райони преваляванията ще са все още от дъжд, но до обяд в петък и там ще преминават в сняг.

Иде три пъти повече сняг, отколкото преди Нова година (ВИДЕО)

Със силния вятър и снеговалежите в Североизточна България ще има виелици и навявания. Днес към обяд максималните температури ще са между 0 и 5 градуса, но постепенно ще се понижават. В четвъртък в планините ще вали сняг и ще духа силен студен вятър, така че добре е да избягвате високите планински части.

Какво време ни очаква през януари?

В петък ще продължи да вали сняг и да духа силен североизточен вятър. Виелици и навявания освен в Североизточна България ще има и по високопланинските проходи. Температурите в страната ще се понижават. През почивните дни ще бъде много студено.

Източник: nova.bg