В складовете на българските земеделски производители има над 3 млн. тона хлебна пшеница, 1,3 млн. тона слънчоглед и около един тон царевица. Това заяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, който беше гост на петнадесетото издание на специализираното изложение за земеделие "БАТА АГРО" 2023.

От думите му стана ясно, че вероятно двете реколти - тази от миналата година и тази, която предстои да бъде ожъната, ще се застъпят. "И това ще доведе до задълбочаване на проблема", прогнозира той.

Очаква ли се поскъпване на хляба у нас (ВИДЕО)

Според Върбанов забраната за внос на украинско зърно към момента не води до постигане на желания ефект.

"Към момента това не повлия върху цените, които се определят от международните борси. На този етап очакванията ни се разминаха с реалната действителност. Ние имахме няколко срещи с вносителите на слънчоглед и на една от тях беше декларирано, че ще започнат да купуват български слънчоглед. Въпросът е в това, че цените са ниски и повечето колеги в очакване на по-високи цени не продават, защото трябва да продават на загуба", обясни още той. 

Върбанов посочи, че нещата в бранша стоят много зле и че толкова зле не са били за последните 30 години. По думите му има загуби, които могат да се изчислят след закупуване на консумативи и даде пример с торовете, които са били купувани на цена от 1800 лева за тон, а сега цената е под 400 лева.
Павлина Дудева, БТА