В митниците има дупка от 617 млн. лева, обяви Ваньо Танов
В митниците има дупка от 617 млн. лева, обяви Ваньо Танов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В митниците има "дупка" за 617 милиона лева, обяви новият стар шеф на агенцията Ваньо Танов в интервю за bTV.

"Това е, което сварвам и това е, което трябва по някакъв начин тези тенденции да бъдат спрени. По отношение на ДДС-то може да се каже, че изключително неправилно е направена приходната част. Това, което е било заложено да бъде събрано от Агенция "Митници" - ДДС от търговията с трети страни, така нареченият внос", обясни Танов.

Ваньо Танов обяви, че е заварил една разградена структура.

"Не съм очаквал, че за такъв къс период от време може да рухнат толкова неща, които бяха правени с усилията на много хора, със средства на данъкоплатеца и всичко това да бъде ликвидирано", коментира той.

Танов изрази силно възмущение и от факта, че в последните часове на кабинета "Орешарски" предишното ръководство на митниците е направило редица политически назначения в системата - общо 78 "парашутисти".

Около 30% е разликата между количеството гориво, напуснало данъчните складове, и количеството, продадено на бензиностанциите, информира Ваньо Танов, цитирайки анализ на дейността на агенцията от встъпването си в длъжност.

„Горивата, които са освободени от данъчните складове и са пуснати за потребление, и тези, които са продадени по бензиностанциите, минали през измервателните уреди на бензиностанциите, каквато информация има в НАП, без да включваме и ведомствените бензиностанции, има разлика около 30%. Значи с 30% в повече са продадени по бензиностанциите - все едно си произвел 101, а те са продали 130", обясни директорът на Агенция „Митници". По думите му, на фона на общ планиран приход от акциз несъбрания по тази схема възлиза на между 300 и 400 млн. лв.

Шефът на Агенция "Митници" тактично избегна да коментира скандала, в който се забърка в гръм и трясък при предишния си престой в агенцията, познат като "Ало, Ваньо".