В Лозница сменят парното с дърва и въглища
В Лозница сменят парното с дърва и въглища / netinfo
Две училища, една детска градина и общината в Лозница се отказват от централното парно и се връщат на отопление с дърва и въглища. С 50 процента се намаляват разходите, обясниха от местната управа.

В края на ноември изтича договорът на община Лозница с местната Топлофикация, нямаме намерение да го продължим, съобщи кметът Айхан Хашимов. Вече се събират оферти от фирми за купуване на котли за локално отопление. В зависимост от големината на сградите, в които в момента има централно парно, ще бъдат поставени по два или три котела. Те ще се захранват с дърва и въглища, което ще намали разходите за отопление с 50 процента, сметнали общинските експерти.

По подобен начин от няколко години се топлят две селски училища – в Бели Лом и Веселина. Локално парно от тази зима ще има в две общински училища в град Лозница, детска градина в общинския център, както и в общинската администрация. Четирите сгради са последните, които се отопляват от "Топлофикация"-Лозница.

Вероятно дружеството ще бъде ликвидирано, каза кметът Хашимов. Общината правила постъпки за откупуването му, но те били неуспешни, а и системата вече е морално и физически остаряла и разходите за обновяването й ще са повече от евентуалните икономии, допълни той.

Други новини от Шумен