/ ThinkStock/Getty Images
Домакинствата в ЕС са похарчили повече от 130 млрд. евро за спиртни напитки през 2018 г.
Жителите на Балтийските държави дават най-голям процент от доходите на домакинствата си за алкохол в сравнение с другите държави от Европейския съюз.
 
Според най-новото проучване на Евростат, домакинствата в Общността са похарчили повече от 130 млрд. евро за спиртни напитки през 2018 г.
 
Защо с годините махмурлукът става по-тежък?

Най-голям дял има Естония, където 5,2% от доходите са отишли за алкохол, следвана от Латвия с 4,9% и Литва с 4%. След трите Балтийски държави се подреждат гражданите на Полша, които са дали 3,5% от доходите си за алкохол, чехите - 3,3% и унгарците - 3%.
 
България е на 15-то място сред 28-те държави-членки на ЕС с 1,7% от доходите похарчени за спиртни напитки. Най-трезви са испанците, гърците и италианците, като процентът за тях е 0,8-0,9%.
 
Европа има най-високо ниво на консумация на алкохол в света и в резултат най-висока смъртност, свързана с употребата му, според Световната здравна организация (СЗО).
 
Бързи и лесни начини за справяне с махмурлука

Въпреки че Естония оглавява класацията, страната неотдавна получи похвала от здравната организация за промените в законодателството по отношение на цената, рекламата и начина, по който се продават спиртните напитки.
БГНЕС