/ ThinkStock/Getty Images
В последните няколко часа във ФНСДУО - КНСБ се получиха десетки сигнали и мнения, изразяващи несъгласието и възмущението на членове от синдикални структури на Федерацията в АСП, АЗ, НАП , ДАДРВВЗ, НОИ, ДАЕУ и др. относно предложението на парламентарната група на ГЕРБ да се заложи в проекта на Закона за извънредните мерки текст за неплащане на средства за представително облекло на държавните служители, а тези администрации, които вече са получили такива суми, да удържат парите от заплатата на служителите без тяхното съгласие. Това се посочва в отворено писмо на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации - КНСБ (ФНСДУО - КНСБ) до председателя на НС, до премиера, до социалния министър и до всички председатели на парламентарни групи, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Синдикатите настояват за ценови таван за дезинфектанти и маски

"Задават се въпроси каква ефективност би имало подобно политическо решение, облечено в закон, по време на криза?!", се посочва в декларацията.

От синдиката считат, че това предложение не е съобразено с факта, че голяма част от тези служители, например в АСП, са на предна линия в изключително тежката ситуация на изпълнение на извънредните мерки, всекидневно са в рисков контакт с граждани, към момента без сериозно и достатъчно обезпечаване с предпазни средства и дезинфекционни материали.

КНСБ се обяви против протеста на медицинските сестри

"Уважаеми дами и господа, Считате ли, че тези служители ще изпълняват служебните си задължения, необезопасени и незащитени, поставяйки в опасност здравето си срещу заплата от около 750 лв.?!", питат от синдикалната структура.

"Работещите в държавната администрация винаги са били отговорни и съпричастни към нуждите на обществото и сега не правят изключение! ФНСДУО - КНСБ предлага това предложение да не се обсъжда и приема в Закона за извънредните мерки", допълват от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации - КНСБ