Уволнени са охранителите на болницата "Св. Георги" в Пловдив, разследвани за бой чужденец, който почина часове след приемането си в болницата.

Служебният министър д-р Галя Кондева съобщи това в отговор на запитване от депутата от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

Разследване ще покаже бит ли е от охраната на болницата англичанинът, починал в Пловдив

Инцидентът включва британски гражданин, който е атакуван от охранителите на лечебното заведение. По информация от УМБАЛ "Св. Георги", пациентът пристигнал в Отделението по спешна медицина около 14:30 часа с травма на главата, след сериозна употреба на алкохол. След проведените медицински прегледи и изследвания, пациентът отказал лечение и напуснал отделението, но останал в болницата.

След сигнал до охранителната фирма на място са изпратени два мобилни екипа, а също така е уведомена и оперативната дежурна част на 2-ро РУ на ОД на МВР – Пловдив. Пациентът проявил агресивно поведение към охранителите, които останали на място до пристигането на органите на МВР. Полицията пристигнала в 20:50 часа, но след преценка, че случаят не е в тяхната компетенция, напуснала лечебното заведение.

Разследват смъртта на англичанин, починал при неясни обстоятелства в болница в Пловдив

Охранителните камери на входа са заснели как мъжете отблъскват англичанина и не му позволяват да влезе в сградата. Те го блъскат и удрят. Единият от охранителите го хваща и с един удар го запраща към земята. Сцените се разиграват пред очите на десетки свидетели пред здравното заведение. След това англичанинът отново е приет и настанен в болницата. Няколко часа по-късно обаче той умира. По първоначални данни е починал от инфаркт.

Министър Кондева уточни, че по случая е назначена прокурорска проверка и е образувано досъдебно производство. Причините за смъртта ще бъдат установени чрез съдебно-медицинска експертиза, която ще бъде включена в досъдебното производство. Ръководството на УМБАЛ "Св. Георги" е наредило незабавна вътрешна проверка, като са проверени медицинските документи и са изискани писмени обяснения от всички лица, участвали в лечението на пациента.

Охранителната фирма също е извършила вътрешна проверка. Управителят на фирмата съобщи в писмено становище до лечебното заведение, че са констатирани нарушения от страна на двама от охранителите, които са действали в противоречие със Закона за частната охранителна дейност. В резултат на това, трудовите им правоотношения са прекратени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня