Уволниха 22-ма театрали в Разград
Уволниха 22-ма театрали в Разград / Радка Минчева

22-ма театрали в Разград са освободени от работа от днес - съобщи директорът на ДТ"Антон Страшимиров" Неделчо Стойчев-Дежо. Това става след като двете местни трупи се обединиха в една и от 38 щатните бройки са станали 99, обясни той.

Основната част от съкратените са балетисти и музиканти от бившия държавно-музикален театър "Назъм Хикмет", само двама са от досегашната трупа на драматичния театър - един актьор и касиерка. Други 10 човека са преназначени на половин щат. Освободих повече от определените от Министерството на културата 17 бройки, за да има щат за млади актьори, от каквито се нуждае театърът - обясни Дежо. Той смята да привлича завършващите НАТФИЗ с осигурена квартира от кметството, за което получил обещание от местната управа. Театралният директор каза, че основният критерий при избора кой да бъде освободен бил образованието.


Дежо коментира, че освен позитиви от Музикалния театър, известен в Разград като "Турския театър", дошли и негативи. В касата имало само 33 лв., а неразплатените разходи за ток, газ, телефони, командировки и хонорари били 21 450 лв.