Увеличават се престъпленията в мрежата
Увеличават се престъпленията в мрежата / www.sxc.hu
Увеличават се престъпленията в мрежата
56948
Увеличават се престъпленията в мрежата
  • Увеличават се престъпленията в мрежата

Увеличават се киберпрестъпленията, заяви шефът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. Според него голяма част от успешните атаки са заради недобрата информационна сигурност. Той припомни, че един трилион долара са щетите, които нанася киберпрестъпността на световната икономика.

Явор Колев присъства на 11-то издание на международната Конференция по информационна сигурност и съхранение на данните „Новото лице на дигитализирания бизнес". Тя бе открита от зам.-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев.

Най-много киберпрестъпления са за кражба на лични данни и придобиване на финансов ресурс, посочи Явор Колев: „Увеличават се престъпленията в мрежата. Структурата, която е ангажирана пряко с противодействие на този вид престъпления почти ежедневно отчита свои успешни операции в тази насока. Вчера, примерно, беше задържан онлайн педофил".

Зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев подчерта, че новите технологии във все по-голяма степен се превръщат в цел на организираните престъпни групи: „Именно поради тази причина са изградени канали за активен обмен на информации - международно сътрудничество, както с Интерпол и Европол, така и с балканските страни. В средата на тази година, след няколкомесечно разследване МВР проведе много обширна, безпрецедентна за страната ни операция, под кодовото название „Инвазия", където беше неутрализирана мощна хакерска групировка в България, може би най-мощната такава - Cyber Warrior Invasion".

На конференцията, на която присъстваха експерти от информационната сигурност на Израел, бе представена информация за това как Google гарантира сигурността на данните в облака, как е изградена защитата на информационните системи на Олимпийските игри, както й как съхраняват личните данни на клиентите на компаниите.