/ Община Ямбол
20% от кандидатите отпадат по медицински причини, показва анализът за миналата година
Увеличава се броят на кандидатите за постъпване на военна служба, макар и с малко. Това става ясно от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев по повод информационната кампания „Бъди войник“.

През 2019 г. са приети на военна служба 1089 военнослужещи, като все още не са приключили конкурсите за 295 от длъжностите. През 2018 г. приетите са 1117, като 311 от тях са по процедури, започнали предната година.

Сухопътните войски започват съвместни подготовки с военни от САЩ

Кандидатите за приемане на военна служба през 2019 г. са с 30% повече спрямо 2018 г. и над 40% спрямо 2017 г., показват данните.

Обезпокоителната тенденция за намаляване на кандидатите за приемане на военна служба започва да се променя, отчитат от министерството. През 2017 г. е имало по-малко от един кандидат за едно вакантно място, а през 2019 г. има ръст в положителна посока – 1,3 кандидата за позиция.

Военното министерство предлага: До 40-годишна възраст да може да се влиза в армията

Анализът на приключилите конкурси през 2019 г. показва, че около 20% от кандидатите отпадат по медицински причини, около 1% на теста за обща култура и около 8% на изпита по физическа подготовка. Около 7% от кандидатите не са се явили на определените дати за провеждане на изпита по физическа подготовка и теста за обща култура.

По-голямата част от кандидатите са на възраст до 25 г. От министерството обаче отчитат, че по време на кампанията „Бъди войник“ интерес са проявили и хора над 28 години, каквато е пределната възраст за постъпване в армията.

Ще увеличат ли максималната възраст за приемане на военна служба?

Затова и от министерството вече са внесли законопроект в Народното събрание, с който да се увеличи допустимата възраст до 40 г. за кандидатите за военна служба. Целта е преодоляването на некомплекта в армията.