Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив
Кубрат Пулев е лейтенант и е на 35 г., вижте в каква форма е, даде пример Каракачанов
До 40-годишна възраст да може да се постъпва в армията. Това предлага министерството на отбраната с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които са публикувани за обществено обсъждане.

Също така с поправките се предвижда възможност пенсионирани военни да остават до три години на постовете си.

До момента ограничението на възрастта за постъпване на военнослужещи е 28 години, а според предложения текст вече ще е до 40 години.

„Има стотици случаи, когато млади хора над 30 години искат да постъпят в армията, но не могат да го направят. Но това не означава, че ще отпаднат медицинските прегледи и изискванията за физическа подготовка. Защо някой 35-годишен, ако отговаря на всички условия, да не постъпи в армията“, коментира днес пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Преди Коледа произведох в чин лейтенант Кубрат Пулев. Той е на 35 г., вижте в каква форма е. Да видим по софийските улици дали 20-25-годишните са в по-добра форма от него“, даде пример той.

Каракачанов посочи, че с поправките ще се даде възможност да се използват уменията и опита на военнослужещите за по-дълго време. Той отбеляза, че само през тази и следващата година се очаква 8 генерали и висши офицери да навършат пределната възраст.

„При тази демографска ситуация, при факта, че в България е страната с най-ниска пределна възраст за пенсиониране, трябва да дадем възможност на хората, които са натрупали опит и не са упражнили правото си на пенсия, да служат още 3 години. По този начин ще преодолеем и част от некомплекта на армията в личния състав, защото един млад човек на 56 напуска армията със звание генерал. Навсякъде тази възраст е до 60 години, ние я увеличаваме с 3 години“, обясни военният министър.