Условна присъда за селски кмет от Разградско, карал пиян
Условна присъда за селски кмет от Разградско, карал пиян / netinfo

Условна присъда получи кметът на разградското село Гецово за управление на автомобил в пияно състояние. Според Изборния кодекс, ако решението на Районен съд-Разград бъде потвърдено на горна инстанция и влезе в сила, следват нови избори в населеното място.
На съдебното заседание днес защитата на 34-годишния Пламен Пантилеев поиска комплексна съдебно-медицинска и химическа експертиза, съдът обаче отхвърли искането. Преди това магистратите приеха резултатите от повторната химическа експертиза, която показа разлика от 1 стотна в данните, посочени преди 2 месеца - 1,96 промила вместо 1,97.

Адвокатът на Пантилеев - Емилия Събева, поиска оправдателна присъда за подзащитния си, твърдейки, че кръвната проба в нощта на пътната проверка на селския кмет, не е взета по надлежния ред, не била в 2 шишенца, а в 1, което не се съхранявало както наредбите изискват, а при второто му отваряне за повторна експертиза, вътре влязъл въздух,както и микроорганизми, отварянето способствало и за ферментацията на субстанцията.

Прокурор Любомир Георгиев пък изтъкна само едно смекчаващо вината обстоятелство - чистото съдебно минало на Пантилеев. Той не е осъждан, но има няколко санкции по Закона за движение по пътищата от 2006 г. насам, допълни Георгиев.

Селският кмет, който преди да бъде избран за пръв път на поста, бе служител в Държавната автомобилна инспекция, имал три административни наказания по ЗДП и три фиша. Георгиев поиска от съда да постанови присъда към средния размер - 1 година и 6 месеца условно с 4 години отлагане, глоба от 600 лв. и лишаване от право на управление на МПС за 4 години.

В последната си дума пред съда Пламен Пантилеев поиска оправдателна присъда.

След 20 минути размисъл съдия Светлана Чолакова постанови наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, глоба от 600 лева и забрана да управлява МПС в продължение на 1 година и 8 месеца. Пантилеев трябва да плати и разноските на досъдебното производство - 88,50 лв., както и съдебните - 146,15 лв.

Адвокат Събева бе категорична, че ще обжалва присъдата пред Окръжен съд-Разград, районният прокурор Любомир Георгиев заяви, че ще обмисли дали да протестира съдебното решение.

Ако присъдата се потвърди и на горна инстанция и влезе в сила, Районна прокуратура ще има ангажимент да уведоми Общинската избирателна комисия, която пък по закон трябва да прекрати пълномощията на осъдения кмет и след насрочване от президента, да проведе нови избори в Гецово.

Нарушението на Пантилеев, койтое втори мандат кмет от ГЕРБ, бе извършено малко след полунощ на 24 август, кметът на Гецово твърдеше, че след мача „Виктория"-Пилзен - „Лудогорец" тръгнал с колата си „Ситроен Берлинго" към центъра на Разград за градските тържества. Преди това бил изпил 2 бири.

Дрегерът на пътните полицаи, които го спрели за проверка обаче, отчел 1,57 промила, по-късно химическата експертиза на кръвната проба показала 1,97 промила към момента на вземането на пробата в болницата, а медицинска експертиза установи, че към момента на полицейската проверка промилите на кмета са били 2,07.