Уникален баркод ще гарантира анонимността на матурите
Уникален баркод ще гарантира анонимността на матурите / снимка: Sofia Photo Agency
Полицаи ще охраняват училищата, в които ще се провеждат матурите, съобщи вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев. Той вече е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи, за да бъде осигурена и полицейска охрана при транспортирането на писмените работи на зрелостниците до проверяващите комисии.

Даниел Вълчев показа как ще изглеждат тестовите книжки, които ще съдържат задачите за зрелостните изпити по всеки предмет. По български език и литература вариантите ще са три, като в деня на изпита, минути преди началото му, в сградата на министерството ще бъде изтеглен изпитния вариант. За всички останали предмети са подготвени по два варианта за изпита. Във всяка изпитна книжка ще има указания към зрелостниците за решаването на тестовете. Такива указания вече са качени и на сайта на просветното министерство. По време на изпита зрелостниците ще получат и отделен лист, на който да отбелязват отговорите. На него ще бъде отпечатан и уникален баркод. Така ще се гарантира анонимността на изпита. Самите тестови книжки ще бъдат направени от печатници с охранителни камери. Оценките от матурите ще са ясни до 20-и юни.

Вълчев съобщи и за фрапантни случаи на отсъстващи ученици, засечени от мобилните екипи на министерството. В столичното 21-о училище, в 12 А клас по дневник са 20 ученици, а по време на проверката са били двама ученици. В 12 Г клас на същото училище – по дневник се водят 19 ученици, а при проверката в клас са били 9.