Учениците ще изучават и здравно образование
Учениците ще изучават и здравно образование / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Темата обобщава Лили Ангелова:
46909
Темата обобщава Лили Ангелова:
  • Темата обобщава Лили Ангелова:

Учениците от 1 до 12 клас ще изучават и здравно образование. Това предвиждат подготвяни промени от Министерствата на здравеопазването и образованието, които ще залегнат в Закона за средното образование.

Няма да има отделни часове за целта, а темите за здравето ще се включват в задължителната програма на часовете по биология, свободно избираемите предмети, както и в часа на класа. Целта е децата и младежите да получат нужната култура, която да им помага да съхраняват здравето си и да бъдат толерантни към хората с различни заболявания.

Здравното образование ще включва теми като вредата от употребата на наркотици, превенция на ХИВ и СПИН, как да се храним здравословно, поддържане на добра лична хигиена, какво е донорството, как да се оказва първа помощ, обяснява зам.- министърът на образованието Милена Дамянова.

„От една страна здравното образование отново ще продължи да бъде интегрирано в различните учебни предмети, но от друга страна въвеждаме два вида различна подготовка - разширена и допълнителна. Т.е. това са сегашните задължително- и свободноизбираеми часове. Новото е, че всяко училище получава автономия да си създаде и да си направи учебна програма за този  вид подготовка”, заяви тя.

Всяко учебно заведение ще трябва да има конкретен план за осигуряване на здравословен начин на живот на учениците и преподавателите им. Това може да бъдат програми за здравословно хранене или пък за физическа активност. Резултатите от международно проучване сочат, че през последните 30 дни поне една цигара са изпушили 39% от българските ученици. Поне едно питие в живота си са пили 87% от младежите, а през 2003 г. техният брой е бил 88%.

През последните 30 дни поне веднъж са консумирали алкохол 65% от младежите, като техният брой е същият и през 2003 г. Почти няма разлика и в броя на учениците, които са се напивали поне веднъж, те са около 45%. Употреба на марихуана поне веднъж през живота си обаче нараства от 21% през 2003 г. на 24% през 2011 г.

През последния месец поне веднъж е пушил трева всеки десети ученик. Увеличение в употребата на екстази обаче няма, тя се запазва на 4%.