Учебните заведения са готови за откриването на учебната година
Учебните заведения са готови за откриването на учебната година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Учебните заведения са готови за откриването на учебната година. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. „Ремонтите ще приключат на време. Винаги има едно технологично забавяне по ред причини, но сме свикнали. Няма да има проблеми”, увери тя.

Такева уточни, че в момента няма промяна в учебния план и няма да има, докато бъде приет новия Закон за училищното образование.

Във връзка с корекцията на учебниците, за които в последните седмици беше сигнализирано в социалните мрежи, Янка Такева коментира, че е убедена, че МОН ще вземе мерки по този въпрос.

Тя обясни, че в някои от учебниците на учениците в 3-4 клас, в буквара и читанката, е необходима промяна в някои учебни теми, за да може да бъдат написани по-приемливо за децата.

„Трябва да са написани на разбираем български език, а не на архаичен, който никъде не се използва и има по 20 непознати думи в едно разказче. Трябва да се разработят списъци по тези теми и да бъдат сведени до знанието на учителите”, посочи Янка Такева.

Тя уточни, че ако това се направи до края на септември, няма да бъде проблем, защото в началото на учебната година по всички дисциплини се прави начален преговор.