/ Георги Димитров
Днес изпълняваме план, заложен преди 48 години – София да има три метролинии. Днес вече имаме метромрежа“. С тези думи кметът на столицата Йорданка Фандъкова откри официално третия лъч на подземната железница в София.

Направен бе водосвет за здраве и благополучие, а сред официалните гости бяха столичният кмет, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, министърът на транспорта Росен Желязков, изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев и общински съветници.

Лентата прерязаха кметът Фандъкова, министър Желязков и инж. Братоев.

Трети лъч метро София
Георги Димитров


Това е изключително важен ден за София. Днес се реализира план от 48 години. През 1972 година е заложен план метрото в София да се изгради с три линии. Довчера имахме две линии на метрото, които се пресичаха. От днес вече имаме цяла метромрежа, която трябва да развиваме. Моята задача, която си поставих, беше и остава да не позволя да се спре строителството на метрото – най-големият и важният както транспортен, така и екологичен проект“. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на всички, които са работили и продължават да работят по изграждането на столичното метро: на инж. Стоян Братоев и целия екип на „Метрополитен“, строителите, проектантите, инженери и надзорници.

Фандъкова и Желязков метро
БГНЕС


Благодаря и за подкрепата на всички, които помогнаха и помагат да бъде осигурено финансирането му. Голямата част от финансирането е осигурено от ЕК. За радост днес получихме и поздравителен адрес от новия еврокомисар по регионално развитие, на която благодаря. Те дават висока оценка на метрото и ни пожелават успех занапред. Благодаря на правителството, премиера, министъра на транспорта, на финансите и на всички, които винаги са подкрепяли и финансово строителството на метрото, на моя екип, Общинския съвет и на общинските съветници, които подкрепят метрото. И най-вече да благодаря на софиянци за разбирането, търпението. Това е празник за тях, за хората, които чакат с нетърпение от няколко столични квартала: Красно село, Хаджи Димитър, Сухата река – това са непосредствени ползватели на метрото“, допълни кметът.

 

 
Третата линия на метрото

Днес е важен ден за София, защото се реализира план, заложен преди 48 години – изграждане на софийското метро с три линии. До днес имахме две линии, които се пресичат, а днес градът ни вече има истинска метромрежа, която ще продължим да разширяваме. От днес метромрежата на София е 48,2 км., а само преди десетина години беше 9,6 км. Започнахме от 70 хил. пътника на ден, а от днес вече 400 хил. души ще могат да пътуват с метрото всеки ден. Участъкът, който пускаме, е 8 км с 8 станции от „Хаджи Димитър“ в „Подуяне“ през Орлов мост и НДК до „Красно село“. Благодаря на първо място на инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен“ за огромните усилия, труд и упоритост пред трудностите. Благодаря на всички строители, проектанти, надзорници, инженери, които 4 години работиха по този участък – днес те заслужават да празнуват и да бъдат уважени. Благодаря на всички, които ни подкрепяха за осигуряване на финансирането и на комисаря по "Кохезия и реформи" на Европейската комисия г-жа Елиза Ферейра, която днес ни поздравява за пускането на третата линия на метрото. За последните 10 години успяхме да осигурим над 2 млрд. лв. за строителството на метрото на София, от който половин милиард са собствените средства, които гарантирахме. Благодаря на софиянци за разбирането и подкрепата. Честито! Днес след 14 ч линията ще е отворена за движение и по традиция пътуването ще е безплатно.

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Сряда, 26 август 2020 г.


По думите на Фандъкова капацитетът на осемте метростанции, които се откриват днес, е 60 000 души дневно и подчерта, че това е най-екологичният транспорт.

„Много хора ще слязат от автомобилите си от тези квартали, което означава, че ще подобрим и качеството на атмосферния въздух“, добави тя, като пожела безаварийно пътуване и успех на машинистите, началниците на станциите и техните екипи, както и на полицаите, които ще охраняват станциите на метрото

откриване метро
БГНЕС

Първата отсечка, която тръгва днес, е от „Красно село” (ул. Житница в близост до кръстовището с бул. Цар Борис ІІІ) до бул. „Владимир Вазов” (кръстовището с ул. Панайот Хитов), като строителството започна през 2016 г., а пускането на линията беше отложено няколко пъти.

С третия лъч на метрото от „Красно село“ до булевард „Владимир Вазов“ е 8 километра, София вече има близо 40 километра подземна железница.

Трети лъч метро София
Георги Димитров

Трети лъч метро София
Георги Димитров

Трети лъч метро София
Георги Димитров

Първоначално ще бъдат пуснати осем станции - "Хаджи Димитър", "Театрална" на Театър София, "Орлов мост", "Патриарх Евтимий", НДК, "Медицински университет", бул. "България", "Красно село". Очаква се останалите четири станции - от „Красно село” до Околовръстния път при „Горна баня”, да заработят след Нова година.

Нови модерни табели за информация на пътниците в метрото ще посрещат всички ползващи новата линия. Превозването на пътници ще се осъществява с двайсет чисто нови, модерни метровлака "Инспиро" с възможност за безпилотно управление. На пероните са монтирани автоматични, предпазни врати.

Пътниците ще имат възможност да закупуват билети и с банкови карти. Общото времетраене на пътуването от квартал "Хаджи Димитър" до квартал "Красно село" ще отнема около 15 минути.
 
„С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км. Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа", каза по време на заседанието днес премиерът Бойко Борисов.

"Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото“, допълни той и посочи, че това е била най-трудната отсечка на подземната железопътна линия в столицата.

„Призовавам всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост“, каза още министър-председателят.
 
От Американското посолство в София пък с пост във Facebook заявиха, че са радостни от откриването на третата линия. Те посочиха, че са „големи почитатели на стилната и експедитивна мрежа на метрото в София”.
 
 

Ние, служителите на Посолството на САЩ, сме големи почитатели на стилната и експедитивна мрежа на метрото в София. Много...

Публикувахте от U.S. Embassy Sofia в Сряда, 26 август 2020 г.