Тримата сирийци, обвинени за катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицейски служители, застанаха пред съда.

Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед се извиниха в съдебна зала на Районния съд в Бургас за катастрофата, при която загинаха двама полицейски служители. Шофьорът на автобуса Омар Аднан поиска и прошка.

Двама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти и патрулка в Бургас 


В сряда се състоя първото дело срещу тримата за тежкия инцидент. То е за каналджийство. Обвиненията срещу Аднан са и за това, че е шофирал автобуса със свалена регистрация, управлявал го е без книжка, движел се е с висока скорост, застрашавайки живота на пътниците в него, както и за неподчинение на полицейските разпореждания. 


Омар Аднан призна в съдебната зала, че е бил пълнолетен по време на инцидента. Доскоро той твърдеше, че е нямал навършени 18 години, с цел да получи по-лека присъда. 


Подсъдимите и техните адвокати признаха фактите от обвинителния акт и поискаха възможността делото да приключи със споразумение. Заради високата обществена опасност обаче, държавното обвинение отказа това и поиска най-строгото наказание за тримата за извършените престъпления.

Автобусът е бил с регистрационни табели, предназначени за използване от друго моторно превозно средство. Част от обвиненията се повтарят и за другите двама обвиняеми. 

Припомняме, че двамата полицейски служители - Йордан Илиев и Атанас Градев, загинаха при опит със служебен автомобил да спрат автобус с 47 нелегални мигранти на кръстовище "Трапезица" в Бургас.

Автобусът е блъснал полицейската кола и е убил двамата полицаи в нея. Инцидентът стана на 25 август миналата година. Очаква се тримата обвиняеми скоро да отговарят в Окръжния съд в Бургас и за тежкия инцидент, при който загинаха полицаите.

В хода на разследването бяха назначени множество експертизи, включително и такива за установяването на самоличността и реалната възраст на извършителите, което бе направено с помощта на международно сътрудничество.
Галя Тенева/БТА