Три протестни митинга се събраха пред Народния театър
Три протестни митинга се събраха пред Народния театър / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Анархисти, скинари и националисти се събраха пред Народния театър, за да протестират по повод Деня на труда – 1 май.

Протестът на Федерацията на анархистите в България беше планиран да тръгне в 12 часа от Народния театър и да стигне до Народна библиотека. Оказа се, че пред сградата на театъра за протест се събира и група скинари, които носеха черни знамена, с черни качулки на главите и видимо раздразнени от фотографите и операторите, които ги снимаха.

Между двете групички, разделени от кордон от полицаи и наброяващи всяка по двадесетина души, веднага започна словесна битка. Анархистите обвиниха противниците си, че използват името им, за да ги дискредитират и нарочно разлепват плакати от тяхно име с невярно съдържание.

Същевременно на площада пред Народния театър пристигна и шествие на Български национален съюз (БНС), към което се присъединиха и групата скинари. Те не спряха да скандират "За България, свобода или смърт" и "България на три морета", докато лидер на анархистите се опитваше да прочете листовка, в която Федерацията излага нарушенията, извършени от властите за изминалите три месеца на 2007 г., пише БГНЕС.

До сблъсъци не се стигна. БНС и привържениците му се отправиха по маршрута си към НДК, а анархистите – към Народна библиотека.