Опозиция и управляващи са разделени в искания си за предсрочни избори възможно най-скоро (ГЕРБ,ДСП) срещу още опити за съставяне на правителство в мандата на 47-то Народно събрание (ПП, БСП, ДБ, ИТН).

След като ГЕРБ-СДС отказаха да реализират втория мандат, от "Продължаваме промяната" обявиха поведението им за безотговорно. "Те върнаха мандата неизпълнен. Вкарват страната в поредна политическа криза," коментира председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров в Народното събрание.

Президентът ще проведе в петък консултации с партиите преди връчването на третия мандат

Той подчерта, че за разлика от ГЕРБ-СДС, ПП са направили всичко възможно да изпълнят първия мандат, но не са успели да намерят нужната подкрепа за правителство. Сега "Продължаваме промяната" са готови да разговарят с БСП и с “Демократична България” за общо управление на база разписаната помежду им програма. Ако обаче третият мандат бъде даден от президента на “Има такъв народ”, ПП ще откажат разговори, “защото те са тези, които развалиха коалицията”.

ГЕРБ са категорични, че настоящия парламент се е изчерпал и е време за нови избори. "Считаме, че доверието към 47 НС е изчерпано. Ясно е, че правителството падна с вот на недоверие. Не може да се намери формула за подкрепа каквато и да е в рамките на този парламент. Ежедневната агония, че няма кворум за заседания на парламента, няма парламентарна подкрепа, е съвсем очевидна. В този смисъл всяко бавене на парламентарната и конституционната процедура е напълно безсмислено“, подчерта Десислава Атанасова на излизане от президентството.

ГЕРБ-СДС отказа да реализира мандата и не излъчи кандидат за премиер

От ДПС заявиха, че ще отидат на консултации при президента Румен Радев, но считат, че „час по-скоро“ трябва да се отиде на предсрочни избори, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Според нас, много отговорно и много бързо, трябва да тръгнем към едни предстоящи избори. Решаването обаче на тази политическа криза, която дойде със заявката „смяна на модела „ГЕРБ“, виждаме, че не се случва. Новият модел е моделът на задкулисието, на олигархията, медийни и енергийни босове да редят кабинети по молове и по джипки“, каза той.

ИТН, БСП и "Демократична България" са готови да приемат третия мандат, ако им бъде връчен от президента.

Гюров: ГЕРБ вкарват страната в поредната политическа криза, връщайки мандата

“Логично е президентът да постъпи мъдро и всички да направим всичко възможно да съставим правителство, за да може българското общество да е удовлетворено. Ако дойде при нас, ние ще подходим максимално отговорно”, заяви Станислав Балабанов от ИТН, цитиран от NOVA.

Такова мнение изразиха и от БСП. “Ако мандатът отиде при БСП, ще направим всички усилия, за да има редовно правителство на страната”, каза Борислав Гуцанов.

“Това е мандат, до който се стига, когато очевидно в рамките на политическите мнозинства не може да се излъчи правителство. Всяка политическа формация трябва да си помисли дали иска избори”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.