Президентът Румен Радев обяви, че още в петък ще свика консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да се чуе как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реши на кого да връчи третия мандат.

"Въпросът за властта, който наистина е важен, не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили и българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийните сметки", заяви Радев. 

От пресофиса на Президенството обявиха и графика, при който държавният глава Румен Радев ще проведе консултациите с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

На 15 юли, петък, държавният глава Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 в 9.00 часа представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“;  В 10.15 часа ще се срещне представители на ГЕРБ-СДС; От 11.30 часа ще бъдат консултациите с парламентарната група на "Движение за права и свободи"; Точно в 13.00 часа Румен Радев ще разговаря с представители на  "БСП за България"; За 14.15 часа са предвидени консултациите с групата на „Има такъв народ"; В 15.30 часа Радев ще посрещне представители от „Демократична България“; В 16.45 часа е насрочена последната среща за консултации с парламентарната група на „Възраждане“.

От ГЕРБ-СДС обявиха днес, че няма да упражнят даденото от Конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание, както и няма да посочват кандидат за министър-председател, който да получи мандата. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова представи на президента решението на ПГ на коалицията. Това беше заявената позиция на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ-СДС отказа да реализира мандата и не излъчи кандидат за премиер

На срещата държавният глава трябваше да връчи мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група ГЕРБ-СДС. Освен Атанасова, на „Дондуков“ 2 от ГЕРБ-СДС беше и депутатът Томислав Дончев.

След гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков, започна конституционна процедура за формиране на правителство в рамките на настоящия парламент. На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила "Продължаваме Промяната" Асен Василев обаче върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет. 

Президентът каза, че уважава решението на ГЕРБ-СДС да не се възползва от конституционното право да състави правителство. "В парламентарната република именно парламентарно представените партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство. Независимо дали са в управление или в опозиция, всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите кризи – инфлацията, здравната криза влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции", заяви Радев.
 
БТА