Според партията най-подходящото време за предсрочни избори е началото на октомври
Упълномощена съм от ПГ на ГЕРБ-СДС да ви информирам - ние няма да упражним правото за реализиране на мандат за съставяне на правителство и няма да посочваме кандидат за министър-председател.

Това заяви Десислава Атанасова по време на церемонията по връчването на втория мандат за съставяне на правителство. По Конституция той се пада на втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС.
 

ГЕРБ
БГНЕС

Президентът посочи, че партията е имала ангажимент да издигне кандидат за премиер. Той обяви, че още утре започва консултации с останалите партии, за да реши на кого да връчи мандата.

Гюров: Не сме водили преговори с БСП за трети мандат, топката е в Радев

"Уважавам решението ви да не се възползвате от правото да излъчите премиер. Вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но пък в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за излъчване на управленско мнозинство“, подчерта държавният глава.

Румен Радев посочи, че независимо дали са в управлението, или в опозиция всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи – инфлация, здравна, социална криза. "Те влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия", подчерта той.

Oт партията в президентството дойдоха Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
 

ГЕРБ
БГНЕС


"Считаме, че доверието към 47-ото Народно събрание е изчерпано. Ясно е, че правителството падна с вот на недоверие и не е възможно да се намери каквато и да било формула в този парламент и ежедневната агония, че няма кворум, е очевидна липса на парламентарна подкрепа. В този смисъл всяко бавене на конституционната процедура е напълно безмислена", заяви Атанасова след като излезе от президентството.

От ГЕРБ подчертаха, че подкрепят изработването на пакет от най-спешни закони, които да се приемат в оставащото време до разпускането на депутатите. "Ние ще съдействаме това да се случи, при положение, че те са адекватни на нуждите на обществото. Например вчера имаше три законопрокета, свързани с Плана за възстановяване, нашата група ги подкрепи. Това не е означава подкрепа за правителството, а за българските граждани. От друга страна миналата седмица часове слушахме 20 доклада за дейността на омбудсмана, което не е спешно", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

В очакване на третия мандат: Топката е в Радев, а опозицията иска избори

Във вторник държавният глава обяви, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии за нови консултации. Тяхна цел ще бъде обсъждането на формула за изход от кризата, какви са нагласите на партиите за евентуални коалиции, и възможности за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство в този парламент, както и какви са приоритетите и програмите на отделните политически сили.

Въз основа на проведените консултации, президентът ще вземе решение на коя политическа сила да връчи третия мандат. "Към момента нито една от парламентарните групи, която може да получи третия мандат не ни е потърсила. Ние също нямаме нужда да се срещаме към тях. При всички положения предполагам, че до края на юли и началото на август могат да продължат консултациите в парламента", заяви Атанасова.

Според ГЕРБ най-подходящото време за предсрочни избори е началото на октомври.