Управляващи и представители на опозицията коментираха задаващите се предсрочни парламентарни избори на хоризонта и възможно ли е все пак третият мандат, който по Конституция държавният глава връчва на парламентарно представена партия на избор, да може да изгради устойчиво управляващо мнозинство в рамките на Народното събрание и от него да се сформира кабинет.

Надеждите падат именно на третия мандат, тъй като вторият, който ще бъде даден по закон на втората по численост парламентарна група - в случая на ГЕРБ-СДС, ще бъде върнат веднага. От ПГ на ГЕРБ-СДС вече неколкократно заявиха, че няма да правят опит за сформиране на кабинет, а ще върнат веднага папката, връчена от президента Румен Радев.

Гюров: Не сме водили преговори с БСП за трети мандат, топката е в Радев


Според председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров, разговори за трети мандат с БСП не са водени, тъй като така или иначе топката е най-вече в полето на държавния глава. И подчерта, че не е валидна хипотезата да разговарят с „Има такъв народ” (ИТН), ако те получат третият мандат, често разглеждан като кризисен.

„На този етап не сме водили преговори с БСП за трети мандат. Сега топката е най-вече в полето на президента. Той трябва да вземе едно много държавническо решение на коя сила на даде третия мандат и след това да седнем на масата за преговори и да разговаряме”,заяви пред журналисти председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров преди началото на Комисията по бюджет и финанси.

Йордан Цонев: На България са нужни предсрочни избори

Гюров подчерта, че на този етап не е обсъждано дали трябва Никола Минчев да бъде премиер. „На този етап най-важното е, след като се връчи мандата, да се реши дали има работеща формула, която ще даде устойчиво мнозинство и мнозинство, което ще позволи да се изпълни програмата, в която ние ясно сме разписали нашите приоритети. Ако има такава форма, вече на следващия етап ще говорим за номинация за премиер“, уточни Гюров.

Владислав Панев, народен представител от обединението „Демократична България”, които са и коалиционен партньор в управлението, посочи, че най-логично е следващият премиер да бъде излъчен от „Продължаваме промяната”.

"Това е най-логичното, което може да стане, дори и третият мандат да бъде връчен на БСП или на „Демократична България“, смята Панев. 

Коментари имаше и от страна на опозицията. Народният представител от ДПС Йордан Цонев  коментира, че на „България са нужни предсрочни избори”. 

Радев: Целесъобразно е изборите да са в началото на октомври (ВИДЕО)

 
„При нас органите решават кой с кого да говори – кога, по какъв начин и т.н., тоест ДПС няма водени политически разговори на тема водене на преговори за подкрепа за съставяне на правителство”, изтъкна той и допълни, че при промяна на партийната позиция, медиите ще бъдат уведомени за тяхното решение.

Председателят на бюджетната комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански коментира, че очаква лидерът на БСП Корнелия Нинова да каже по време на преговорите дали биха поканили премиер от „Продължаваме промяната“ и тогава ще обмислят позицията си. 

Той също така изтъкна, че ИТН няма да върне мандата, ако президентът реши да го връчи на тях.

„Аз го казвам и колегите са го казвали, че това е отговорната позиция. Трябва да се вземе и трябва да се направи опит да има правителство, ако това е волята на Народното събрание“, категоричен бе Каримански.

От БСП също коментираха политическата криза и трябва ли сега страната ни да ходи на избори.

Депутатът от левицата Румен Гечев заяви, че е "безумие да ходим на избори, при положение че не са приети законите, които да гарантират спокойствие на българската икономика и на българските семейства". И посочва, че това е основният аргумент.

„Иначе изборите са демократичен механизъм, който би разрешил политическата криза, но просто той ще обърка много сериозно икономическото развитие на страната, и то преди есенно-зимния сезон“, смята Гечев.

"Беше лансирано от председателя на нашата партия г-жа Нинова, че е редно премиерът да бъде от най-голямата партия, което е един демократичен подход. Но това е отворена тема", посочи още икономистът.