Трети полицай напусна заради паспорта на Куйович
Трети полицай напусна заради паспорта на Куйович / netinfo

Бившият зам.-директор на Областна дирекция "Полиция" – Разград Тодор Димов е подал оставка, потвърди самият той пред "Дарик". Две съдебни инстанции го осъдиха условно за издаването на български паспорт на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. Ако и Върховният касационен съд потвърди техните присъди, законът изисква Димов да бъде уволнен.

Лично решение, повлияно от съдебните решения, нарече напускането си бившият зам.-директор на ОДП – Разград. Тодор Димов каза още, че е полицай с чест, а в момента не може да бъде полезен като полицай. Оставка е подал в средата на октомври, тя влиза в сила в средата на ноември, не се пенсионира, понеже има 20-годишен стаж, а не изискваните от закона 25. Нямам планове с какво ще се занимавам, ще си почина първо, заяви Димов.

Заедно с още двама свои колеги той бе осъден условно от Военния съд във Варна и Военно-апелативния в София заради издаването на български документ за самоличност на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. Присъдата е обжалвана и на третата последна инстанция – Върховният касационен съд, но делото още не е насрочено.

Ако се потвърди осъдителната присъда от 18 месец с три години отлагане, по закон Димов трябва да бъде уволнен от системата на МВР.

Още след първото съдебно решение през юли шефът на сектор „Документи за самоличност” в ОДП – Разград Емилиян Иванов и служителят в същия сектор Продан Георгиев се пенсионираха, тъй като са достигнали минималния брой години стаж за пенсия, при което получиха обезщетение от толкова месечни работни заплати, колкото години са работили в полицията. Техните присъди бяха също с три години срок на отлагане, съответно 12 и шест месеца.

Новини от Шумен