Тежки присъди за полицаите, убили Чората
Тежки присъди за полицаите, убили Чората / снимка: БГНЕС

Софийският военен съд призна за виновни петимата полицаи от Благоевград за предумишленото убийство на Ангел Димитров-Чората при ареста му на 10 ноември 2005 г. в Благоевград. Съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а по 18 години затвор получиха капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Петимата полицаи бяха признати за виновни за това, че с жестокост са причинили смъртта на Ангел Димитров, докато той е бил в безпомощно състояние при задържането му. Полицаите ще трябва да платят граждански искове и разноски по делото в размер близо 180 хиляди лева. Присъдата на военния съд е взета единодушно от всички членове на съдебния състав и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Военноапелативния съд. Военният прокурор Красимир Колев я определи като справедлива. Роднините на Ангел Димитров също заявиха, че са доволни от присъдата. Петимата подсъдими отказаха да разговарят с медиите. Всички ще обжалват присъдите.

38-годишният Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. по време на полицейска акция “Респект” в Благоевград при опит да бъде арестуван. Военна прокуратура образува проверка на правомерността на действията на полицаите. На следващия ден шефът на РДВР – Благоевград обяви, че полицаите нямат вина за смъртта на Димитров и се позовава на заключенията тройната съдебно-медицинска експертиза, според която е починал от кардиогенен шок.

На 7 декември 2005 г. петорна съдебно-медицинска експертиза показа, че Чората е починал от травми и кръвоизлив в мозъка от полицейския побой. Ден след това вътрешният министър Румен Петков се извини на роднините на Чората за инцидента и прие оставките на шефовете на РДВР Благоевград ген. Богомил Янев и на РЗПОБ Александър Костов.

На 14 декември делото бе прекратено с мотив, че полицаите не са искали смъртта на Чората. Само 5 дни след това Софийския окръжен военен съд отмени постановлението на прокуратурата, като посочи, че доказателствата сочат умишлено деяние. На 31 януари 2006 г. заключението на парламентарната група за смъртта на Ангел Димитров е, че няма пропуски от ръководни длъжностни лица в МВР, довели или допринесли за смъртта на благоевградския бизнесмен.

Дори омбудсманът Гиньо Ганев се самосезира след публикации в медиите. Петимата бяха уволнени от МВР, но обжалваха и съдът възстанови повечето от тях на работа в полицията.