Техническа мисия на ЕК ще ни оценява през януари
Техническа мисия на ЕК ще ни оценява през януари / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Техническа мисия на ЕК ще оцени през януари догодина напредъка на страната ни по предприсъединителните програми на ЕС в областите социални грижи, здравеопазване и съдебна система. Това съобщи при посещението си у нас генералният директор на Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК Майкъл Лий след среща с вицепремиера и министър по усвояването на европейските фондове Меглена Плугчиева. На базата на този доклад ще се обсъдят и общите действия, които трябва да бъдат предприети през следващата година, уточни още Майкъл Лий.

Генералният директор даде положителна оценка за работата на премиера Сергей Станишев, вицепремиера Меглена Плугчиева и националния ръководител Димитър Ивановски. Той подчерта, че ЕК отчита положените усилия за по-строг контрол върху прилагането на предприсъединителните фондове на ЕС в България:

„Спомням си, че миналата седмица в Европейския парламент Оли Рен специално отбеляза отличната работа на г-жа Плугчиева и на г-н Ивановски. Успяхме да забележим истинско подобрение в структурирането на управлението, особено в централното звено за финансиране и договаряне. Мисля, че Плугчиева и Ивановски имат голям принос за тези подобрения. Сред тях са наемането на нови служители и затягане на механизмите за контрол. Ще е необходимо време преди да се види ефектът от тези подобрения”, добави още генералният директор на Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК.

Майкъл Лий изрази надежда, че следващата година ще има възможност да се продължи работата с редица проекти, чието финансиране е било замразено. Той подчерта още, че очаква да бъдат изчистени всички нередности, както и да се даде ясен знак, че такива няма да бъдат допускани и за в бъдеще.