Десислава Танева
Десислава Танева / БГНЕС
България е на първо място в Европа по екологичен показател в земеделието, а именно събиране на опаковки от продукти за растителна защита. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева по време на Годишна конференция на тема „За чисто земеделието и сигурна околна среда“.

Тя допълни, че над 97% от опаковките, използвани от родните производители, са били събрани и преработени за 2019 г. Министър Танева каза още, че ще бъдат търсени възможности в новия програмен период и в новата Общоселскостопанска политика (ОСП) да бъдат подкрепени и стимулирани подобни практики и инициативи в земеделието, които са щадящи за околната среда.

БГНЕС


„Система за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ) стартира през 2013 г. с подкрепата на МЗХГ и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Успехът, който тя има, е продукт на мениджмънта на Асоциацията“, уточни земеделският министър.

БГНЕС

По думите й, Министерството подкрепя подобни инициативи и търси начин да надгради тази система и да мотивира земеделските стопани да я ползват. „Трябва да намерим форма и начин как да удовлетворим исканията им, като основната цел за всички е щадящо околната среда земеделие“, каза още тя.

Конференция „За чисто земеделие и сигурна околна среда“

От своя страна генералният директор на АРИБ Нели Йорданова обяви, че системата преработва стотици тонове опаковки годишно и има дългосрочен екологичен ефект върху родното земеделие.

Малки стопанства могат да кандидатстват за преработка на селскостопански продукти

Чрез системата земеделските производители в България разполагат с безопасен, а и безплатен начин за освобождаване от празните пластмасови опаковки. Броят на ползващите системата земеделци, се е увеличил стократно само за 6 години. В момента 4000 земеделски стопани доброволно участват в нея. „Преди тя да заработи те са се освобождавали от пластмасовите опаковки чрез изгаряне, заравяне или смесване с други отпадъци“, уточниха от Асоциацията.

Министър Танева: Земеделци и животновъди ще получат 1 млрд. лв. до края на годината

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ инж. Николай Роснев подчерта, че благодарение на доброто сътрудничество с АРИБ и участието на инспектори на Агенцията по растителна защита са постигнати именно тези добри резултати. „Тези резултати трябва да бъдат поддържани и да се подобряват“, категоричен бе той и допълни,че 2020 г. е обявена за година на растителното здраве.

БГНЕС

По време на форума министър Десислава Танева връчи специална награда "Най-отговорен земеделски стопанин" за 2019 г. на Георги Хаджийски, който отглежда 70 хил. дка земеделска земя с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица в област Враца и Монтана. Той е започнал да събира използваните пластмасови опаковки от растителна защита още преди да стартира системата, съответно е и предоставил най-голямо количество.
 
В Конференцията "За чисто земеделието и сигурна околна среда" участие взеха и изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков, представители на земеделски асоциации, както и членове на Европейската асоциация за растителна защита.