Създаването на комисия по случаите на полицейско насилие раздели управляващите
Създаването на комисия по случаите на полицейско насилие раздели управляващите / DarikNews

Идеята за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва полицейското насилие и смъртните случаи при разпити в МВР, раздели управляващите. След като предложения за сформиране на такава структура дойде от НДСВ и ДСБ, от БСП категорично се обявиха против с мотива, че искането е неоснователно и необосновано.

Предложението се наложи да бъде гласувано два пъти след като председателят на групата на БСП в парламента Ангел Найденов поиска прегласуване. И двата пъти обаче идеята беше одобрена с голямо мнозинство. Найденов се обяви против предложенията с аргумента, че „те биха имали смисъл, ако компетентните ведомства, които имат отношение към тези случаи не бяха се задействали”.

По думите му обаче вече се правят проверки по всички случаи и не бива да се спекулира с темата. От НДСВ обаче защитиха създаването на комисията, защото според говорителя на жълтите Станимир Илчев „трябва да се разбере къде се пропуква системата за защита на закона – дали на равнището на преките изпълнители или на равнището на техните началници и командири”.

Лидерът на ДСБ Иван Костов беше категоричен, че комисията трябва да провери случаите в МВР са „продукт на някаква деморализация на състава или има нещо много по-сериозно”.

В четвъртък депутатите ще решат дали да бъде сформирана комисията.