Съюзът на слепите иска повече пари за бастуни на незрящите
Съюзът на слепите иска повече пари за бастуни на незрящите / снимка: БГНЕС
Съюзът на слепите иска повече пари за бастуни на незрящите
57506
Съюзът на слепите иска повече пари за бастуни на незрящите
  • Съюзът на слепите иска повече пари за бастуни на незрящите

Държавата да отпуска по 50 лева за купуване на бастун за незрящите хора, колкото струва качественият бастун, произведен у нас - за това настояват от Съюза на слепите в България. От организацията се обявиха за разширяване на списъка от технически средства, които се заплащат от Агенцията за социално подпомагане и предложиха премахване на ДДС за техническите средства, както и въвеждане на облекчения за незрящите при покупка на компютър.

Във връзка с предстоящия Международен ден на белия бастун Съюзът на слепите организира информационно изложение на услуги и технически средства за незрящи, което ще се проведе в столицата тази неделя.

Най-важното средство за свободното придвижване на незрящите хора - бастунът, се поема от държавата, ако стойността му не надвишава 18 лева. Бастунът на тази цена издържа няколко месеца поради ниското си качество, разказа Асен Алтънов, председател на софийската организация на Съюза на слепите. Той обясни процедурата за осребряване на покупката: „Първо трябва да отидеш при лекар, да ти даде документ, че ти не виждаш. След това трябва да отидеш в общината, да подадеш молба да се осребри. За 18 лева трябва да ангажираш човек да те води да се разправяш. Това е голям ангажимент".

Според Алтънов държавата трябва да заплаща по 50 лева за бастун, с които незрящите да си купуват висококачетвени български бастуни. От своя страна Столичната община може да осигури достъп на слепите хора до светофарите, като монтира на всяко кръстовище специално устройство, наречено зумер. То се активира от слепия човек с дистанционно, когато светофарът показва зелено: „Това дистанционно има две копчета, едното е за светофарите, другото е за градския транспорт. В другото време, ако няма сляп човек, не работи".

Цената на зумера с монтаж е около 100 лева, като според Съюза на слепите той трябва да се монтира на 350 кръстовища в София.