Боровец
Боровец / БГНЕС, архив
Фирма "Бороспорт" ще бъде наказана с два акта за административни нарушения заради инцидента, при който 8-годишно момиченце падна от лифта. Това съобщиха за БНТ от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От там уточняват, че лифтът на Боровец няма никакви технически проблем и работи нормално. Акт обаче ще получи и придружителят на момичето по време на инцидента.

Дете падна от лифт в Боровец (ВИДЕО)
 
Първото нарушение, заради което фирмата, експлоатирала лифт "Мартинови бараки", ще получи акт от Агенцията за метрологичен и технически надзор, е за заради това, че е бил допуснат инцидентът вчера по обяд. Второто нарушение е за това, че от дружеството "Бороспорт" не са уведомили държавния контролиращ орган за инцидента, както изискват нормативните документи. Освен това до пристигането на експертите от държавната агенция, служители на фирмата променили обстановката на съоръжението.
 
"Те са демонтирали седалката от лифта, а нашата наредба, която те трябва да спазват, за технически надзор на въжени линии, казва, че при инцидент те трябва да ни уведомят незабавно и да не променят обстановката до пристигането на екипа", каза инж. Нели Карипова, главен директор на "Инспекцията за държавен технически надзор".

Дете падна от лифт: Кой е виновен за инцидента в Боровец?
 
Възможната санкция е от 100 до 2000 лева. Тя ще бъде определена след произнасянето на разследващите органи, изясняването на вината и причината довела до инцидента.
 
"Трети акт ще бъде съставен, но той ще бъде на лицето, придружавало пострадалото дете, защото самите пътници имат задължението да се грижат за децата, които съпровождат", допълни инж. Карипова.
 
По наредба - придружителите са длъжни да следят за спазването на изискванията за безопасност посочени в информационните табели, поставени в зоната на съоръжението. От Комисията за защита на потребителите, установиха, че такива има на необходимите за това места и не откриха нередности в тяхното съдържание.

Лифтът на Боровец е технически изправен, показват проверки
 
От разпространените видеа се вижда, че при качването си на началната станция пострадалото детето успява да седне на седалката, лифтът тръгва, а малко след това детето увисва. До него има двама възрастни и още едно дете.
 
"Те се качват и тръгват съвсем нормално. Това е достатъчно условие лифтаджията да се обърне и да гледа към следващите хора, които трябва да бъдат качени", каза Василия Константинова, изпълнителен директор на "Бороспорт" АД.
 
Днес семейството на пострадалото дете отказа да коментира случая.
 
Константин Константинов е един от операторите на лифта, той веднага се отправя към спрялото съоръжение със стълба в ръка.

Падналото от лифт момиче е в стабилно състояние
 
"Виждам групичка от хора, която не мога да кажа с точност колко души са. Просто бяха протегнали ръце нагоре и подканваха човека да пусне детето, че ще го хванат и тичайки нагоре, малко преди да стигна 5-6 метра видях че човека пуска детето", разказа той.
 
Пострадалото момиче беше оперирано снощи в болница "Пирогов". От лечебното заведение съобщиха, че детето е в добро общо състояние, а детето остава за лечение в спешната болница.
БНТ