Съдът в София решава за зетя на атентатор срещу Шарли ебдо
Съдът в София решава за зетя на атентатор срещу Шарли ебдо / Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд ще заседава по Европейската заповед за арест на Мурад Хамид на 10 август, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Последните дни стана ясно, че Френската прокуратура се опитва да издейства европейска заповед за арест за зетя на един от нападателите на в. "Шарли ебдо" Шериф Куаши, предаде Ройтерс, като се позова на съдебни източници. Властите подозират 20-годишния Мурад Хамид, че се е опитал да се присъедини към редиците на Ислямска държава, посочва източникът и така потвърждава информацията на в. "Журнал дю диманш", публикувана по-рано в неделя.

Младият мъж, който е бил наблюдаван от френските служби за сигурност, е бил обявен за изчезнал от семейството си на 25 юли тази година. Той е бил задържан в България, след като е бил върнат на турската граница и на 28 юли е бил настанен в център за нелегални имигранти.

Зетят на атентатора срещу "Шарли ебдо" е в бежански център в България

В момента Хамид, който се издирва от френските власти за дейност, свързана с тероризъм, се намира в ареста на "Г.М. Димитров". Заседанието е насрочено за 14:30 ч. на 10 август.

Той е задържан в София на 29 юли. В Софийската градска прокуратура е получен превод на Европейската заповед за арест на български език, предвид което на основание на Закона за европейската заповед за арест и екстрадиция е внесено искане за постоянното му задържане с оглед обезпечаване на бъдещото екстрадиционно производство за Франция.

На 2 август съдът му е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража", която той не е обжалвал.

Френската прокуратура работи за еврозаповед за арест за зетя на атентатор срещу Шарли ебдо

Нападението срещу в. "Шарли ебдо" беше извършено през януари 2015 г. Тогава братята Шериф и Саид Куаши убиха 17 души. След тази атака Мурад Хамид е бил разпитан от френската полиция, но било установено, че той няма нищо общо с атаката. Мурад Хамид е брат на съпругата на Шериф Куаши. Той е живеел със семейството си в Шарлевил-Мезиер в Североизточна Франция, допълва Франс прес.