Съдът в Пловдив потвърди присъдите на тримата от комуната в Белмекен
Съдът в Пловдив потвърди присъдите на тримата от комуната в Белмекен / netinfo
Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Пазарджишкия окръжен съд, с която подсъдимите наркокомунари от Белмекен Дикран Мардикян, Деян Иванов и Красимир Димитрашков бяха признати за виновни в това, че на 1 юни 2003 г., в съучастие, умишлено са умъртвили Десислав Панчев. Деянието е извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост.

Дванадесет години лишаване от свобода получава Дикран Мардикян, на единадесет години затвор е осъден Деян Иванов.

Подсъдимият Красимир Димитрашков, като отговорник в наркокомуната получава най-много - тринадесет години лишаване от свобода, а другите двама подсъдими Георги Станчев и Георги Димитров са оправдани.

В хода на съдебното следствие пред Апелативния съд бяха назначени и изслушани допълнителна шесторна съдебно-медицинска експертиза и тройна съдебно-психиатрична експертиза, които изясниха по несъмнен и безспорен начин виновността на подсъдимите.

Спорът бе единствено за това, какво е било конкретното участие на всеки един от тях при причиняването на телесните увреждания.

Постановено беше подсъдимите Мардикян, Станчев и Димитров да изтърпят така определените им наказания лишаване от свобода при първоначален "строг" режим, а подсъдимите Иванов и Димитрашков при първоначален "усилено строг" режим.

Подсъдимите са осъдени още да заплатят на Мария и Стефан Панчеви – родители на пострадалия Десислав Панчев по 25 000 лева на всеки един от тях .