Съдът отложи делото срещу Цветанов за след изборите
Съдът отложи делото срещу Цветанов за след изборите / снимка: БГНЕС
Съдът отложи делото срещу Цветанов за след изборите
72380
Съдът отложи делото срещу Цветанов за след изборите
  • Съдът отложи делото срещу Цветанов за след изборите

Съдът отложи финала на делото срещу Цветан Цветанов за след изборите. Причината за това стана липсваща справка по засекретено досъдебно производство. Бившият силов министър е подсъдим за това, че отказал да разпише разрешено от съдия искане за прилагане на СРС, като по този начин е възпрепятствал правосъдието.

По време на днешното заседание от процеса, който се очакваше да приключи, показания даде ключовият свидетел Орлин Тодоров. Преди началото на заседанието се появи информация, че той не е намерен от съдебната охрана и ще бъде обявен за общонационално издирване. Тодоров обаче се появи точно навреме и заяви, че е дошъл доброволно, без да се налага някой да го довежда.

Въпреки препятствията от последните заседания, съдът все пак изслуша показанията на бившия шеф на РЗБОП- Велико Търново Орлин Тодоров. В началото на седмицата той беше глобен с 300 лв. заради неявяване по неоснователни причини. Пред медиите днес обаче Тодоров обясни, че не се е яви, защото автомобилът му е бил повреден: "На предишното заседание не дойдох, защото ми се счупи колата, и на всеки, който не вярва, дано му се счупи колата. Доброволно съм дошъл, самичък, защото няма от какво да се притеснявам. Аз съм свидетел по делото".

В показанията си Орлин Тодоров разказа, че познавал бившия вътрешен министър само от телевизията и го е виждал на живо в официални събития едва три пъти.

Съдът отложи делото срещу Цветанов за след изборите
netinfo

Прокурорът по делото Калоян Ангелов зададе редица въпроси на бившия антимафиот от старопрестолния град, с цел да изясни връзките му с местния криминален контингент. Стана ясно, че Тодоров е имал навика да дава личния си телефон масово, включително и на престъпни фигури. В показанията си бившето спец ченге сподели, че още през 2009 г. полицай, близък до тогавашния шеф на ОДМВР- Велико Търново Милен Манолов, му е издал, че срещу него ще бъдат използвани СРС-та. Въпреки че Тодоров доброволно сподели този факт, попитан кой е този полицай, той отказа да каже. Това принуди съдия Тони Гетов да му наложи втора глоба от 300 лв. заради отказ да отговори на въпрос пред съда.

В крайна сметка, въпреки че се очакваше именно разпитът на Орлин Тодоров отново да отложи финала на първото дело срещу Цветанов, това не се случи. Причина този път стана поисканата от съда справка от засекретено досъдебно производство, която може да се окаже ключова за развоя на процеса.

Въпреки огромното желание на прокуратурата, справката не беше предоставена, тъй като материалите по делото се намират в Ловеч.

Адвокатът на Цветанов Менко Менков: „Цветан Цветанов въобще не е знаел кой е този човек Орлин Тодоров от Горна Оряховица. Прокурорите не са го разпитали по това досъдебно производство Орлин Тодоров, точно заради това, защото знаят тези факти, но не им изнасят. Съдът каза защо е необходимо това постановление, за да се види от коя дата е. Ако са използвани тези СРС-та по досъдебно производство, което още не е било образувано, то автоматично означава, че те са абсолютно незаконосъобразно поискани".

Делото беше насрочено за 29 май, а съдия Тони Гетов заяви в залата, че с определянето на новата дата на всеки трябва да стане ясно, че процесът не се гледа предизборно, каквито коментари се появиха по-рано.