/ БГНЕС
Съдът отказа да пусне на свобода бившия председател на ДАБЧ Петър Харалампиев, който е в ареста вече 7 месеца по обвинение за търговия с удостоверения за българско гражданство.

Нови доказателства срещу бившия шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

От задържането му през ноември Харалампиев за първи път поиска мярката му за неотклонение да бъде изменена в по-лека. Според защитата му няма основание Харалампиев да продължава да е в ареста, тъй като наближава срокът за максималното му задържане преди делото да бъде внесено в съда. Освен това адвокатите изтъкнаха чистото му съдебно минало, семейния му статус, наличието на постоянен адрес, както и липсата на предпоставки той да се укрие или да повлияе на разследването. Прокурорът по делото настоя Харалампиев да остане в ареста и заяви готовност за внасяне на обвинителния акт в съда преди изтичане на 8-месечния срок. 

Харалампиев вече не е председател на Агенцията за българите в чужбина

Припомняме, че бившият председател на Агенцията за българите в чужбина беше задържан в края на октомври миналата година. При спецакцията в агенцията тогава бяха арестувани над 20 души, от които с обвинения по-късно се оказаха само четирима - председателят Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още двама души, които за разлика от Харалампиев и Томов са на свобода с по-леки мерки за неотклонение.