Съдът отхвърли искане Петко от Лясковец да излезе от килията
Съдът отхвърли искане Петко от Лясковец да излезе от килията / снимка: Dariknews.bg, архив

Окръжният съд във Велико Търново е отхвърлил искане за освобождаване на Петко Петков от Лясковец от ареста. Молбата била внесена в Темида в края на миналата седмица от адвокатите на подсъдимия.

Мотивите за настояването Петков да бъде пуснат под домашен арест или напълно оставен на свобода, докато се води съдебния процес срещу него са, че няма опасност да се укрие, нито да извърши друго престъпление, съобщава „Труд”.

Делото продължава на 7 май, близките на Емил Шарков поискаха 380 000 лв. кръвнина

„Петко е домошар, цели две години не е излизал от жилището си, а оръжията му са иззети. Освен това при стрелбата миналата година е получил тежки огнестрелни рани, извадени са му са единия бъбрек и част от червата. Нуждае се от зъболечение”, обясни защитникът му Виктор Костов.

Магистратите обаче се произнесли с отказ и адвокатите обжалвали определението пред Апелативния съд. Очаква се втората инстанция да се произнесе преди процеса срещу Петков, който е насрочен от 7 до 22 май.

Процесът започна на 16 март при закрити врати заради класифицирана информация. Защитниците му Виктор Костов и Иво Пазарджиев настояха пред съда заседанията да са публични. „По делото няма държавна тайна и няма пречка да се гледа при открити врати”, коментира адвокат Костов.

По настояване на подсъдимия, процесът няма да се гледа по съкратената процедура. Петко Петков поиска в съдебната зала да бъдат разпитани всичките 69 свидетели и 31 вещи лица.

Семейството на Емил Шарков иска истината за операцията в Лясковец

53-годишният Петко Петков ще отговаря за кървавата драма, която се разигра на 14 март м.г. в Лясковец. Тогава отряд барети обсади жилището му, за да му отнеме незаконно притежавани оръжия. Барикадираният в дома си мъж обаче откри огън срещу командосите. При престрелката Петков уби 40-годишния спецполицай Емил Шарков и рани петима негови колеги.

Снайперисти го обезвредиха със 7 куршума и въпреки сериозните рани, той оцеля. Петков е обвинен за умишлено убийство на барета и за опит за убийство на четирима спецполицаи. За извършените престъпления мъжът може да получи доживотен затвор без право на замяна. Той ще отговаря и за притежание на четири незаконни огнестрелни оръжия.