Делото срещу стрелеца от Лясковец продължава на 7 май, близките на Емил Шарков поискаха 380 000 лв. кръвнина
Делото срещу стрелеца от Лясковец продължава на 7 май, близките на Емил Шарков поискаха 380 000 лв. кръвнина / DarikNews.bg, архив

С предварително изслушване на страните по делото в Окръжния съд във Велико Търново бе даден ход на процеса за убийството на командоса Емил Шарков. Подсъдим по него е 54-годишният стрелец от Лясковец Петко Петков, който по-рано днес заяви, че е невинен и ще го докаже. В съдебна зала обвиняемият не е признал вина и е отказал делото да се гледа по съкратеното следствие. На Петков е бил прочетен обвинителният акт, дълъг над 80 страници.

Процесът ще продължи от 7 до 22 май при закрити врата заради класифицираната информация, свързана с участието на спецотряда за борба с тероризма.

Като граждански ищци и частни обвинители са конституирани петимата пострадали в акцията барети и близките на Емил Шарков. За причинени неимуществени вреди съпругата, детето, майката и бащата на загиналия командос са поискали обезщетения в общ размер на 380 000 лв. Един от пострадалите в акцията барети също е предявил граждански иск за 50 000 лв.

След днешното заседание адвокатът на подсъдимия Виктор Костов заяви, че е поискал процесът да бъде разсекретен и да се гледа публично с оглед на неговата обществена значимост. Съдът обаче е отказал с мотива, че по делото има класифицирана информация.

Материалите по разследването са събрани в 19 тома. Пред съда се очаква да бъдат разпитани над 100 свидетели и вещи лица. Класифицираната информация е свързана с имената на участващите барети, подготовката, стратегията и тактиката им в злополучния 14 март 2014 година, когато Петко застреля Емил Шарков при акцията в дома му за изземване на незаконно оръжие. На стрелеца са повдигнати обвинения за умишлено убийство на командоса и опит за убийство на още петима спецполицаи. Той ще отговаря пред съда и за притежание на незаконни оръжия и боеприпаси.