/ БГНЕС, архив
Общинският съветник от Несебър Пейко Янков остава за постоянно в ареста. Това реши Специализираният апелативен съд, който днес разгледа мярката му за неотклонение.
 
Счита се, че общинарят е част от престъпната група на Димитър Желязков-Очите. Вече стана ясно, че прокуратурата е повдигнала и трето обвинение срещу Янков - за принуда.
 
Съдът остави общинският съветник Пейко Янков в ареста

Според първия съдебен състав има данни, че Пейко Янков е участвал в изнудване, за което се събират данни вече 2 години, както за палеж и участие в организирана престъпна група. Според защитата му това обвинение е несъстоятелно. „Прокуратурата твърди, че обвиняемият е осъществил принуда спрямо и другия съдружник в „Хермес груп" ООД. По-точно, че моят клиент е принудил Йордан Йорданов да се откаже от дяловете си в дружеството. Недоумявам, че прокуратурата не знае кои са съдружници във фирмата.
 
Справка в Търговския регистър показва, че съдружници във фирмата са „Слънчев Бряг Хотел Холдингс“ АД и Атанас Симеонов, който участва като физическо лице. То тогава не мога да проумея как може Янков да принуди трето лице да прехвърли дяловете си, при условие че Йорданов няма нищо общо с фирмата", каза днес адвокатът на Янков Росен Кожухаров.
 
Адвокатът подчерта още, че Симеонов е заложил своите дялове на Йордан Йорданов в качеството си на физическо лице, което обезсмисля интересът на клиента му да ги иска.
 
Обвиняемият общинар от Несебър е изпълнявал указания на Митьо Очите

От държавното обвинение контрираха изложените доводи от Кожухаров и подчертаха, че имат достатъчно доказателства, както по това обвинение, така и по останалите - за палежа на казиното и участието на Янков в организирана престъпна група, ръководена от Митьо Очите.
 
Адвокатът на Янков коментира, че исканата от него мярка „домашен арест“ е най-адекватната за неговия клиент. Магистратите обаче не уважиха молбата му. Миналата седмица Специализираният съд остави Янков за постоянно в ареста, но мярката му не беше окончателна и той я обжалва. Причината да остане под стража бяха свидетелски показания, свързващи го с изнудване. Той се разследва и като част от групата за рекет, побои и наркоразпространение на Митьо Очите.
 
7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР (ОБЗОР)

Общинският съветник от Несебър Пейко Янков беше последният задържан по това разследване, като Янков се предаде сам на властите. Той беше с издадена Европейската заповед за арест, след като в деня на масовите задържания по Южното Черноморие - 1 август, Янков не бе открит в дома си.
БГНЕС