Свлачище край Рила заплашва софийската вода
Свлачище край Рила заплашва софийската вода / cнимкa: Sofia Photo Agency

Сигнал за новопоявило се свлачище в Рила е изпратила коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“ до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Свлачището започва от строителната площадка на лифта „х. „Пионерска” - х. „Рилски езера" и е с дължина 200 м и ширина до 50 м.

В сигнала до министъра е описано „Свлачищните процеси към настоящия момент сериозно са засегнали събирателната деривация „Джерман-Скакавица” и пътя от х. „Пионерска” към местността Обесения камък. По тази деривация София се снабдява с вода от Национален парк Рила.

Изсичането на гори, за да се прочистят просеки за ски писти и съоръжения, често води до подобни свлачища. Това съобщиха от коалицията и допълниха, че горите спомагат да се задържи дъждовната вода след значителни валежи. Според коалицията това е особено важно, когато гората е на стръмни склонове.

През лятото на 2007 година река Глазне излезе от коритото си и наводни Банско. Унищожаването на горите над града за строителството на ски зона Банско е една от причините за силата на стихията тогава, припомнят природозащитниците.