Свалиха председателя на Общинския съвет в Пловдив
Свалиха председателя на Общинския съвет в Пловдив / снимка: Дарик - Пловдив

С 26 гласа "за" председателят на Общинския съвет в Пловдив Йордан Кюмюрджиев, който е и лидер на ГЕРБ в града, бе свален от поста. "Против" гласуваха 23-ма съветници от новото мнозинство, което включва ГЕРБ, Атака, ССД, СДС, ДСБ и Гражански съюз Нова България. Една бюлетина бе невалидна. Общински съветници, пожелали анонимност, коментираха пред Дарик, че пробивът в новото мнозинство е от групата на "Атака", които са получили партийно поръчение от София.

Искането за оставката на Кюмюрджиев, внесено от БСП и ВМРО, остана последна точка в дневния ред на днешната сесия на Местния парламент. Това подреждане стана с гласовете на новото мнозинство, въпреки настояването на съветници от ВМРО, БСП и ЗНС тя да бъде изтеглена под номер 1 заради „човешка и морална” целесъобразност и с цел „спестяване на емоционалните престрелки” заради напрежението преди гласуването й.

Минута след закриване на сесията към 19 часа тази вечер бе свикана нова, с една единствена точка - избор на нов председател на Общинския съвет. Очаква се това да бъде Илко Илиев -председател на групата съветници от ВМРО.