Студенти „играха” „Мъртвешко хоро” пред парламента
Студенти „играха” „Мъртвешко хоро” пред парламента / netinfo

Около 120 студенти излязоха пред Народното събрания, за да почетат Международния ден на студента. Те бяха посрещната с аплодисменти от около 150 граждани и журналисти.

В пълна тишина част от студентите се наредиха пред загражденията пред централния вход на парламента и по знак съблякоха връхните си дрехи. Отдолу те бяха по бели тениски, нацапани с розова боя, като по лицата им също имаше боя. Отново в пълна тишина те легнаха на земята и останаха така няколко минути, като през това време и гражданите пазиха тишина.

Секунди след началото на акцията, която младежите нарекоха „Мъртвешко хоро”, полицаите зад загражденията се приближиха и се наредиха край тях. Присъстващите реагираха остро, като започнаха да викат: „Хайде, елате ги бийте, легнали са ви готови” и „Елата от нашата страна”, съобщава dnevnik.bg.

Студентите останаха около час пред Народното събрание, след което се прибраха отново в университета. С акцията си те отбелязаха годишнината от нахлуването на нацисти в Университета в Прага и 40 години от навлизането на танкове в Политехниката в Атина.

За подготвяната акция студентите съобщиха още вчера на страницата на групата във Facebook. „През изминалия месец окупацията на СУ стана повод за безкрайни дебати около въпроса къде е мястото на студента в обществения живот, къде той може да извиси своя глас, да изрази своите виждания и идеали и къде това не е удачно. Датата 17 ноември ни дава добър повод да обърнем взора си назад в историята, за да сверим часовниците си, защото, усвоили добре уроците на миналото, можем по-смело и ясно да гледаме напред”, написаха студентите.

Те припомнят събитията от 1939 г., когато хитлеристки части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. „В жертва падат 9 студенти, 1200 са изпратени в концентрационни лагери. Две години по-късно в Лондон Международният студентски съвет избира тази дата за Ден на студентите в чест на загиналите”, припомнят младите в сооциалната мрежа.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски” - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер бе подкрепена от техни колеги в Нов български университет, НБУ, Великотърновския университет, НАТФИЗ. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Стотици хора излязоха по улиците на демонстрации с плакати „Студенти, с вас сме”.