/ iStock/Getty Images
Заетостта в България да се увеличи до 78,2% от населението между 20 и 64 години, а безработицата да не надвишава 4%. Това са част от целите, заложени в Стратегията по заетостта на България за периода 2021 - 2030 г., която беше одобрена от правителството.

Визията на стратегията е през 2030 г. заетостта в България да е на качествени и устойчиви работни места с достойно заплащане, здравословни и безопасни условия на труд и възможности за кариерно развитие.

Гълъб Донев: Работим за запазване на бизнеса и заетостта


Дейностите за постигане на целите й са разделени в 11 групи. Те включват мерки за повишаване на качеството на работната сила според изискванията на икономиката; активиране на неактивните и неравноспоставените групи на пазара на труда, както и на отпадналите от училище.

Предвидени са и дейности за повишаване на предлагането на работна сила чрез социално включване; провеждане на политика по доходите, помощите и обезщетенията за стимулиране на заетостта и активното поведение на пазара на труда и други, както и за осигуряване на равенство между жените и мъжете на пазара на труда и създаване на условия за съчетаване на личния и професионалния живот.

Три милиона лева в помощ на екскурзоводите чрез осигуряване на заетост

Стратегическия документ включва и мерки за повишаване на търсенето на работна сила в икономически по-слабо развитите региони и за насърчаване на създаването на работни места в малки и средни фирми, социалната икономика и икономиката за опазване на околната среда. Предвидени са и дейности за стимулиране прилагането на новите форми на труд, подобряване на гъвкавостта и сигурността на работните места, както и за справяне с недекларирания труд и адаптиране на работните места и защита на работещите в условия на пандемия.

И обявите за работа могат да крият риск за трафик с цел сексуална експлоатация

В краткосрочен план, до 2024 г., целта е да се достигнат нивата на заетост на нива от 2019 г., в резултат от възстановяването на икономиката. Дългосрочните действия, до 2030 г., са свързани с ангажиментите на страната в областта на заетостта, произтичащи от изпълнението на Плана за действие на Европейския стълб за социалните права, за насочване на усилията на всички заинтересовани страни на пазара на труда към намаляване на безработицата и повишаване на икономическата активност и трудовия потенциал на работната сила в страната.